Werken en leren

Ben je pas afgestudeerd of heb je al ervaring als arts?

Ben je op zoek naar een baan die belangrijk is voor mens en maatschappij, waar je voldoende tijd voor een anamnese krijgt en waar je onderzoek kunt verrichten? Bij UWV kun je volop aan de slag binnen de sociale geneeskunde. Na een basisopleiding van ca. twee maanden kun je je verder specialiseren tot arts arbeid en gezondheid. Bovendien biedt UWV je tal van doorgroei- en onderzoeksmogelijkheden.

‘Meer dan een arts’

Als arts arbeid en gezondheid bij UWV ben je meer dan een arts. Je komt in aanraking met de meest uiteenlopende ziektebeelden en onderzoekt de impact hiervan op het werk en leven van de cliënt. Je vak gaat verder dan het diagnosticeren van fysieke en mentale aandoeningen of medisch behandelen. Het vereist een bredere aanpak. Je kijkt niet alleen naar wat er mis is, maar vooral naar wat er mogelijk is. Zodat iedere cliënt weer mee kan doen in de maatschappij. Als je bij UWV in dienst komt, ga je direct aan de slag, zie je cliënten, houd je spreekuren en maak je rapportages. Uiteraard onder supervisie.

Keuzecoschap of semi-artsstage

Er zijn diverse mogelijkheden om je keuzecoschap of semi-artsstage bij UWV te lopen. Neem voor vragen hierover contact op met een van de recruiters. Of vraag naar de afspraken bij je contactpersoon op de faculteit.

Ga mee op spreekuur

Ben je nieuwsgierig naar wat het werken als arts bij UWV precies inhoudt? Kijk dan digitaal mee in de spreekkamer van een arts arbeid en gezondheid en ervaar zelf het specialisme in de praktijk. Enthousiast geworden? Neem dan contact op met het recruitmentteam.

Opleiding arts arbeid en gezondheid 

‘Ons werk begint waar het voor andere artsen eindigt’

Als arts arbeid en gezondheid  heb je oog voor de hele mens binnen zijn sociale context. Je kijkt veel verder dan ziekte, je kijkt naar de mens als geheel. Je bent verantwoordelijk voor een gezonde toekomst van de cliënt. Je werk heeft grote impact op iemands dagelijkse leven. Als je bij UWV in dienst komt, ga je binnen 2 weken al direct aan de slag. Je ziet cliënten, houdt spreekuren en maakt rapportages. Uiteraard onder supervisie.

Basisopleiding

De basisopleiding is een interne opleiding en bereid je voor om zelfstandig spreekuren te houden. De opleiding bestaat uit 4 basismodules: 

  1. Introductie specialisme arbeid en gezondheid
  2. Competentieontwikkeling: oordeelsvorming
  3. Arbeidsongeschiktheidswetten
  4. Claimbeoordelings- en Borgingssysteem (CBBS ).

De basisopleiding in het kort:

  • praktijkgericht onderwijs
  • blended learning (mix van online en fysiek onderwijs)
  • maandelijkse startdata
  • minimale tijdsduur van 1 maand (basismodules)
  • tijdsinvestering gemiddeld 16 uur per week
  • uit te breiden met 10 extra modules
  • ICT-ondersteuning en persoonlijke begeleiding (mentor)

Vervolgens kan je je specialiseren tot arts arbeid & gezondheid-verzekeringsarts.

Medische vervolgopleiding / specialisatie tot arts arbeid en gezondheid

Artsen die willen werken in het sociale domein van de gezondheidszorg en specifiek binnen de verzekeringsgeneeskunde, moeten de 4-jarige opleiding Verzekeringsgeneeskunde’ volgen. De NVVG stelt hiervoor de kaders, die je hier kunt vinden. Om in opleiding te kunnen zijn, moet je als ‘arts in opleiding tot verzekeringsarts’ werken bij een erkende opleidingsinstelling. Dit kan in loondienst bij particuliere verzekeraars, bij UWV en Defensie en ook als zelfstandige en/of binnen commerciële advies- en detacheringsbureaus.

Medisch vervolgopleiding in het kort:

  • Samen met je opleider en manager bepaal je wanneer je start.
  • In totaal duurt de opleiding 4 jaar, met 1 vaste opleiding dag bij een 38-urige werkweek.
  • De leer/werk verhouding is 20/80. Naast competentie- en cursorisch gericht onderwijs bestaat de opleiding uit onderwijsdagen en stages (binnen en buiten UWV). 
  • Heb je uit een eerdere functie al competenties verworven, dan is zijn vrijstellingen mogelijk. 
  • Ben je al geregistreerd in een geneeskundig specialisme, dan kun je in aanmerking komen voor een verkorte medische vervolgopleiding. 
  • UWV financiert alle opleidingen, ook na- en bijscholingen van artsen werkend bij UWV. Je kunt kiezen uit 2 locaties voor het volgen van de medisch vervolgopleiding: Utrecht en Nijmegen

Meer informatie over de medische vervolgopleiding is te vinden via de opleidingsinstituten. …: Vrijstellingen behoren tot de mogelijkheden voor ervaren specialisten en worden bepaald door de opleidingsinstituten.

Opleidingsinstituten: 

Netherlands School of Public & Occupational Health (NSPOH), Utrecht 
Sociaalgeneeskundige beroepsopleidingen (SGBO), Nijmegen

'AIOS Akib rekent af met vooroordelen'

Akib is een gedreven en empathische arts van 28 jaar. Hij koos bewust voor een carrière als arts arbeid en gezondheid bij UWV. Vastbesloten om de vooroordelen over zijn werk te weerleggen, omarmt hij met passie de uitdaging om mensen die door medische omstandigheden vastlopen, weer op weg te helpen. Zijn enthousiasme voor het vak ontstond tijdens zijn studie geneeskunde aan de VU in Amsterdam, toen een vriendin hem uitnodigde om een dag mee te lopen op het kantoor van UWV in Alkmaar. Wat hij daar ontdekte, overtrof al zijn verwachtingen en inspireerde hem om zijn laatste stage aan de verzekeringsgeneeskunde te wijden. Sindsdien heeft hij geen spijt gehad van zijn keuze. In zijn rol als arts arbeid en gezondheid bij UWV in Alkmaar voelt Akib zich thuis in een hechte gemeenschap van collega's die als één familie samenwerken. Hij benadrukt dat zijn werk verre van stoffig is en juist een unieke combinatie biedt van somatiek en psychiatrie. Door zijn cliënten te helpen de impact van hun ziekte op werk en leven te begrijpen, creëert hij perspectief en geeft hij hen de nodige handvatten om weer deel te kunnen nemen aan de samenleving. Wat hem het meest motiveert, is de mogelijkheid om voortdurend te denken in mogelijkheden in plaats van onhaalbaarheid. Hij ziet zijn werk niet alleen als het analyseren van klachten, maar ook als het begrijpen van het verhaal erachter. Door een uur de tijd te nemen om met zijn cliënten te praten, schept hij een vertrouwensband en biedt hij hen hoop en perspectief. Hoewel zijn werk uitdagingen met zich meebrengt, zoals nauwkeurige verslaglegging en het vinden van een evenwicht tussen werk en privé, haalt Akib voldoening uit het feit dat hij mensen kan helpen om ondanks hun medische aandoeningen een zinvol leven te leiden. Hij nodigt studenten geneeskunde uit om een kijkje te nemen bij UWV en de mogelijkheden van dit boeiende vak te ontdekken, in de hoop dat zij net zo gepassioneerd zullen raken als hijzelf. Het hele interview met Akib lezen? Dat kan hier: 

Akib, Arts UWV

Nog niet gevonden waar je naar op zoek bent?
Neem dan contact met ons op